събота, 15 ноември 2008 г.

доброволци

събота, 9:25
Драги ми Смехурко,
Вместо да си поспя съм се запътила към училище.
С Вили Курделова ще водим децата да почистваме парк "Лаута". Днес е голям ден за тях - за пръв път са доброволци. По пътя си мисля за значението на думата доброволец - да направиш нещо на добра воля и не защото някой ти казва или те принуждава, а защото знаеш, че това е правилно, заради вътрешните ти убеждения, защото искаш да живееш в един по-добър свят, с едни по-добри хора. Мисля си и затова дали ще дойдат деца, дали са научили важните уроци, които Вили Курделова вече четвърта година им преподава, а именно да станат добри хора.
Вече свивам зад ъгъла и в далечината виждам двора на училището. Там са вече първите доброволци - Габи и Симеон от IVв клас. Виждайки ме Габи виква: "Госпожоооооо" и ми маха с ръце. В този момент вече изчезнаха всичките ми терзания и виждам, че посланията на Вили са достигнали до някой. След моето пристигане групичката започва да се заформя - пристигат Милена от IVб клас и Симона и Васко от IVв клас. Пристига и г-жа Курделова. В 10:10 се отправихме към близкия парк "Лаута". Отдалече видяхме табелата на акцията, която е организирана от Green Plovdiv, съвместно с Община Пловдив и Български Червен кръст. Младежите веднага ни посрещнаха с широки усмивки и ни раздадоха ръкавици, чували и щипки за боклуците. Започвайки да разчистваме и попадайки на какви ли не буклуци в съзнанието ми изникна откъса от любимата ми детска книжка "Пипи Дългото чорапче" в който Пипи, Томи и Аника играеха на нещотърсачи. Находките ни бяха какви ли не - бутилки, хартиени, найлонови и пластмасови опаковки, чаши, скейтборд, а най-странното беше, че някой решил да почисти гардероба си от ненужни дрехи в парка. Та се почудих, защо му е на някой да иде чак до там, за да се оттърве от старите си дрехи, при положение, че може да ги изхвърли до най-близкия контейнер...
Чистейки, покрай нас мина двойка пенсионери и ни похвалиха казвайки: "Браво, ДЕЦА!". После ни попитаха откъде и те да се снабдят с ръкавици и чували. Имаше и минувачи, които само ни гледаха.
Стана 12:00 часа и отидохме да си вземем довиждане с организаторите, тъй като ни предстоеше репетиция в училище. За награда получихме сандвичи, а децата бяха толкова изгладнели, че буквално им се нахвърлиха. Тогава Вили Курделова им каза: "Хапвайте деца, това е първият ви ХЛЯБ изкаран с честен ТРУД!"
Знаем, че след 2 дни паркът отново ще е пълен с боклуци, но поне хората, които ни видяха посягайки да си изхвърлят хартийката да си кажат: "Какво правя? Вчера тук едни деца чистиха моите отпадъци."

Вили Курделова и Гергана Ганчева изказват благодарности на децата, които се включиха в акцията:
1. Габриела - IVв клас
2. Симеон - IVв клас
3. Васил - IVв клас
4. Симона - IVв клас
5. Милена - IVб клас

Надяваме се при следващата акция да сме повече, защото вярваме в доброто у хората. Добре дошли са учители, деца, родители и граждани на града под седемте тепета :)

Твой приятел вечен:
Весел Патиланчо ;-]


Няма коментари: